Urgentie - SHML Weert

Ga naar de inhoud

Urgentie


Mijn kennis kreeg via een urgentieverklaring met voorrang een  sociale huurwoning. Ik heb zelf ook dringend een woning nodig. Ik  reageer vaak, maar ben nog niet aan de beurt. Hoe weet ik of ik recht  heb op urgentie?
       
Antwoord
          
Veel gemeenten hebben een huisvestingsverordening. Daarin kunnen  ze regels opnemen over de verdeling van sociale huurwoningen. Gemeenten  kunnen daarbij verschillende groepen aanwijzen die met urgentie voorrang  krijgen.
 
Bijvoorbeeld:
 
  • Ouders die voor minderjarige kinderen zorgen en die door een scheiding dakloos raken.
  • Mensen die door een medische oorzaak snel een nieuwe woning nodig  hebben. Bijvoorbeeld mensen die na een beroerte of hersenbloeding geen  trap meer op kunnen, terwijl de badkamer boven is.
 
Niet alle gemeenten hebben een huisvestingsverordening met  urgentieregeling. En als ze die wel hebben hanteren ze niet allemaal  dezelfde urgentieregels.
 
Of je in aanmerking komt voor urgentie hangt dus af van twee dingen:
 
  1. Heeft je gemeente een huisvestingsverordening?
  2. Staan hier urgentieregels in? En zo ja, welke zijn dit precies?
 

De huisvestingsverordening kun je opvragen bij je gemeente. Of opzoeken  op de website van je gemeente. Vaak melden woningcorporaties ook op hun  website  welke urgentieregels er gelden in de gemeenten waar ze actief  zijn.
 
Heeft je gemeente een urgentieregeling? Dan zijn er twee groepen die  ze hoe dan ook voorrang moeten geven. Gemeenten met een  huisvestingsverordening moeten zich houden aan de Huisvestingswet. De  groepen die volgens de Huisvestingswet voorrang hebben zijn:
 
  1. Mensen die vanwege ernstige relatieproblemen of geweld tijdelijk  in de maatschappelijke opvang (zoals een Blijf-van-mijn-lijfhuis) wonen
  2. Mensen die mantelzorg verlenen of krijgen.
 
Heeft je gemeente geen urgentieregeling? Dan zijn ze niet verplicht om deze groepen voorrang te geven.
  
  
INFO

6001CL Weert.
Langpoort 7a
info@shmlweert.nl
tel: 0495-543858.
www.shmlweert.nl

Copyright2020@shmlweert.nl
Ons kantoor
Terug naar de inhoud